preskoči na sadržaj

Predstavljanje Visoke tehničko-poslovne škole Politehnika Pula

S ciljem profesionalnog informiranja učenika završnih razreda, 8. ožujka 2017. u Školi je svoje programe predstavila Visoka tehničko-poslovna škola Politehnika Pula.

  :: opširnije :: 


objavio: Renata Domijan  datum: 10. 3. 2017. 17:46

Stručna posjeta učenika firmi Harreither

O stručnoj posjeti učenika firmi Harreither, pročitajte ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: External   datum: 4. 2. 2016. 11:04

Posjeta učenika Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda „Delta“

Ovdje pročitaje o posjeti učenika Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda „Delta“. 

  :: opširnije :: 


objavio: Unknown   datum: 3. 12. 2015. 13:56

Gledali smo predstavu „Lucijina priča“

Ovdje pročitajte više.

  :: opširnije :: 


objavio: External   datum: 24. 11. 2015. 18:58

Upoznajmo industrijsku baštinu grada Rijeke

Školski projekt „Upoznajmo industrijsku baštinu grada Rijeke“

  :: opširnije :: 


objavio: External   datum: 9. 11. 2015. 16:30

3D printeri i taktilne slikovnice

Projekt „3D printeri i taktilne slikovnice“

  :: opširnije :: 


objavio: External   datum: 9. 11. 2015. 16:27

Pravila ponašanja

Gledali smo film „Pravila ponašanja“.

  :: opširnije :: 


objavio: External   datum: 9. 11. 2015. 16:26

Projekti ukidanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski omotač

Škola je dobila sa još sedam  strukovnih škola u Hrvatskoj od  Ministarstva zaštite okoliša i prirode,demonstracijski split klimatizacijski uređaj s prirodnom radnom tvari R. 290 ( propan) zajedno  sa opremom, kao potpora strukovnim školama u RH, a u sklopu projekta „ Ukidanja potrošnje HCFC –a u RH“  Zajednički uspjeh zasnovan na Montrealskom protokolu.

Procjena da će se ozonski plašt do 2050. godine u potpunosti regenerirati smatra se uspjehom međunarodne zajednice. Godine 1987. 190 članica u tzv. Montrealskom protokolu povuklo je  kočnicu: one su se obvezale da će za početak reducirati potrošnju tvari štetnih za ozon poput freona (fluorovih i klorovih derivata metana i etana), a kasnije ih i potpuno zabraniti.

Izradom Nacionalnog programa za postupno ukidanje tvari koje oštećuju ozonski sloj 1996.godine,izračunata je potrošnja TOOS prema gospodarskim sektorima potrošnje ,prepoznati su najveći potrošači te su utemeljeni projekti provedbom kojih će biti moguće ukidanje ovih tvari i prije roka određenog Montrealskim protokolom. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nadležno je za provedbu Montrealskog protokola u RH. Utvrđeno je da Hrvatska ima preduvjete za provedbu ubrzanog ukidanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj.

Freoni se koriste u sprejevima, rashladnim uređajima i kao sredstvo za čišćenje. No, nezapaljivi plin bez boje, okusa i mirisa ima fatalne posljedice za ozonski plašt, dio stratosfere na 10-50 kilometara visine koji filtrira ultraljubičaste zrake i reflektira ih u svemir.

Ozonski plašt je integralni dio klimatskog sustava. Zbog toga ozonska rupa ima jači utjecaj na promjenu klime u južnoj hemisferi nego koncentracija plinova koji stvaraju efekt staklenika. S druge pak strane znanstvenici uočavaju da promjena klime pridonosi oporavku ozonskog plašta.

Dana 19.prosinca u Velikoj Gorici održan je trening radionica za nastavnike Škola, a izvodile se vježbe na edukacijskom klima uređajima s R134 a i R 290 ( propan). Cilj treninga bio je educirati nastavnike Škola koje su dobile rashladne uređaje u primjeni uređaja koji koriste neškodljive plinove, odnosno ukidanje potrošnje halogenih klorofluorougljikovodika ( HCFC ) u RH, a prema Montrealskom protokolu.

Nastavnici su se upoznali održavanjem i postupcima s rashladnim uređajima punjenih propanom. Sadržaj edukacije bio je:

 

  1. Uvod i zakonski okvir
  2. Rashladni i klimatizacijski uređaji s fluoriranim stakleničkim plinovima i prirodnim radnim tvarima
  3. Praktični dio - koji se sastojao od:

-         prikupljanje radnih tvari

-         ventilacija sustava

-         tlačna proba

-         vakumiranje sustava

-         punjenje sustava

  :: opširnije :: 


objavio: External   datum: 19. 1. 2015. 16:22

Posjeta firmi Harreither

Učenici škole sa nastavnicima  dana 21.11.2014.posjetili su firmu Harreither na Martinkovcu  b.b. Rijeka.

Harreither firma nam je učinila dostupnim  svoje proizvode iz područja proizvodnje topline (toplinske crpke, kotao za sagorijevanje, solarne panele, zidno grijanje/hlađenje, podno grijanje hlađenje, stropno grijanje/hlađenje, instalacijske sustave) – koji su trenutačno na tržištu. Prepoznatljivost ove firme je u znaku  crvene ovalne  cijevi i plavog slova H.

Njihovi proizvodi pružaju apsolutno ugodno toplinsko zračenje u objektima zahvaljujući velikim temperaturnim površinama zagrijavanja. Tako  podovi, zidovi, potkrovlja ili stropovi soba postaju grijuće površine ugodnog osjećaja. Zbog velike površine predaje topline u mogućnosti su vrlo ekonomično grijati i hladiti uz maksimalno niske temperature u sustavu. Kod odgovarajućih uvjeta i urednog planiranja moguće je zagrijati prostore uz minimalnu temperaturu vode u sustavu već od 25 0 – 30 0 C ( radijatori se zagrijavaju na temperaturu i veću od  600 C ). To je temperaturno područje s kojim već rade najekonomičniji i najčišći proizvođači topline. Okružje i zrak ostaju pri tom relativno hladni i to su najbolji uvjeti za stvaranje klime dobrog osjećaja. Brzina reakcije zagrijavanja je već nakon 15 minuta i imate osjećaj ugodnosti. Uz sve prednosti koje ovaj sistem pruža postoje i dodatne prednosti:

-          visoki potencijal uštede energije kod modernizacije gradnje

-          brzo i jednostavno postavljanje sustava za suhu ugradnju

-          površina spremna za bojanje

-          u svako vrijeme naknadno ugradivo- brzo i čisto

-          10 godina garancije

  :: opširnije :: 


objavio: External   datum: 19. 1. 2015. 16:18

Posjeta firmi TIM NOVAK

Učenici Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja  u prosincu 2014. godine, zajedno sa četiri nastavnika i ravnateljem škole posjetili su firmu TIM NOVAK iz Rijeke, u okviru stručne posjete planirane školskim kurikulom. Cilj naše posjete bio je upoznavanje učenika i nastavnika s najnovijim proizvodnim tehnologijama i dizajnu tuševa, termostata  za kupaonice i dr. Također, dobili smo vrijedne informacije o proizvodima firme  Geberit. Još jedna vrijednost je bila demonstracija rastavljanja i sastavljanja funkcije spomenutih proizvoda, a koje su naši učenici praktično uvježbavali.

  :: opširnije :: 


objavio: External   datum: 19. 1. 2015. 16:04
 


Susret volontera

SUSRET UČENIKA-VOLONTERA


 

Dobro dolazi iz srca.“ Dana 4. prosinca 2013. s početkom u 12 sati u našoj smo školi obilježili Međunarodni dan volontera. Volonterski klubovi srednjih škola i domova iz PGŽ prezentirali su svoj rad, podijelili iskustva i planove za daljnje volonterske akcije. Inicijativa za organizaciju ovakvog susreta potekla je od školskih koordinatora volontera koji su završili edukaciju iz područja menadžmenta volontera u organizaciji udruge Smart. Susretu su prisustvovali učenici-volonteri i njihovi koordinatori iz osam srednjih škola i učeničkih domova naše županije.

Većini volontera za rad ne trebaju neka posebna znanja ili vještine. Dovoljne su: želja, volja i solidarnost. Puno je razloga zašto su učenici poželjeli volontirati, ali najvažniji dolazi iz srca, što je često i simbol volonterstva. Nagrada za ono što rade nije novac, već osjećaj vlastitog zadovoljstva, ispunjenost korisnošću i prilika za upoznavanjem i suradnjom s novim ljudima koji imaju slična uvjerenja. Kako i sami kažu, to nam je prilika da učinimo nešto, nešto više, za zajednicu u kojoj živimo, da suosjećamo s drugima i pomognemo im da se i oni osjećaju bolje.


 

 


 

TražilicaGODIŠNJAK ŠKOLE

Ovdje možete prolistati Godišnjak za školsku godinu 2017./18. Uživajte!


NOVO ZANIMANJE

DRVODJELJSKI TEHNIČAR DIZAJNER

četverogodišnje zanimanje


Projekti


Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
preskoči na navigaciju